Mortex

Mortex is een hoogstaande decoratieve afwerkingslaag, meer bepaald een multifunctionele pleister die gebruikt wordt voor het bekleden van minerale oppervlakken. Momenteel wordt het zeer veel toegepast op vloeren, muren en meubels. Mortex kan de uitstraling van tadelakt (Marokkaanse sierpleister) evenaren alsook het uitzicht van effen beton.

Door zijn volledige waterdichtheid is Mortex bovendien ideaal voor badkamers, doucheruimtes, hamams, zwembadafwerkingen en buitenpleisterwerk en is een waardevolle vervanger voor tegels. Door zijn sterkte en hittebestendigheid kan het eveneens gebruikt worden als bovenlaag van keukenbladen. Hiervoor zijn uiteraard bepaalde voorzorgen nodig.

Mortex is 40 jaar geleden in België ontwikkeld en is in vergelijking met tadelakt minder broos en meer slijtvast. Het beschikbare palet aan kleuren is eindeloos en er zijn verschillende effecten mogelijk wat de afwerking betreft. Het product is geschikt voor de meeste ondergronden. Soms moet echter eerst een aangepaste hechtingslaag en bewapening aangebracht worden. Let wel op met onstabiele, gebarsten of gemengde structuren. Het hechtingsoppervlak moet in goede staat zijn, anders kan de bepleistering loskomen of barsten. De dikte van de bepleistering is minimaal 2 mm en maximaal 6 mm. Door zijn monoliete structuur en zijn pigmentatie benadert ze de tadelakt, maar is vlotter te plaatsen, vertoont  geen barsten en is bovendien goedkoper.